Привлечени са като обвинени четири лица по случая Нексо. Те са

...
Привлечени са като обвинени четири лица по случая Нексо. Те са
Коментари Харесай

Повдигнати са обвинения на четирима по случая Нексо

Привлечени са като упрекнати четири лица по случая " Нексо ". Те са упрекнати в присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел да прави съгласувани в страната и в чужбина закононарушения - пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. Предвидените санкции по тези обвинявания са за са над 3 години затвор, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг.

Имената на упрекнатите не бяха посочени. 

На всички тях е наложена възбрана за овакантяване на страна.

Според проверяващите единият от обвинените е управлявал незаконната група, другите са привлечени към отговорност като участници в нея.

Групата е почнала активността си при започване на 2018 година и я е развивала на територията на България, Англия, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови.

На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " - надлежно по 1 и 2 млн. лева Другите двама се търсят. Няма публични данни те да са напускали страната.

При акцията през вчерашния ден са конфискувани голям брой магнитни носители на информация, които сега са обект на оглед. Претърсени са 17 обекта - офиси и жилищни домове.

Разпитани са 20 души. Някои от тях - анонимно. 

" Някои от очевидците са изразили терзание за своята сигурност и ще бъдат включени в Програмата за отбрана на очевидци ", добави Сарафов.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от Израел за терорист към палестинска терористична формация, сподели Светослав Василев, шеф на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба.

Сарафов съобщи, че това е образец за добра работа сред институциите и за чудесно интернационално съдействие с сътрудниците ни от Англия, Съединени американски щати и други страни.

" Ясно осъзнаваме против какъв голям финансов и интелектуален запас сме изправени. Срещу този запас ще надигнем нашият професионализъм, познания и умения, както и закона. Към сегашния миг следствието по делото е предоставено на огромен екип от следователи, прокурори и екип от " Финансова сигурност " в ДАНС ", добави той.

Случаят с " Нексо " е неповторим в международен мащаб и онагледява новите типове провокации, пред които е изправена системата на сигурността. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев. Гешев дефинира акцията против " Нексо " като образец за положително съдействие с европейските и евроалантичесдките сътрудници.

По случая се работи от месеци насам от ДАНС, прокуратурата и Национална следствена служба. Вероятно ще се наложи експертна помощ.

" Такова действие, подобен мащаб следствие, не може да се организира единствено. Но доверието, което е построила българската прокуратура е такова, че ние поехме тежката роля да бъдем авангарда против тези причинители на сходни дейния. Ясно осъзнаваме против какъв огромен финансов и интелектуален запас сме изправени ", уточни шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

 

Очаквайте детайлности. 
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР